Elektrische infraroodvloerverwarming en de verschillende vormen van warmte-afgifte

Niet iedere vorm van elektrische (vloer)verwarming is infraroodverwarming. Er zijn ook elektrische vloerverwarmingssystemen op de markt die werken op basis van convectiewarmte. De elektrische vloerverwarming van Speedheat is wel infrarood omdat het voor minstens 50% uit infraroodstralingswarmte afgeeft, soms zelfs wel 70%.

Wat is elektrische infraroodvloerverwarming?

Elektrische infraroodvloerverwarming is een moderne en efficiënte manier om je huis te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen die lucht verwarmen, maakt infraroodvloerverwarming voornamelijk gebruik van infraroodstraling om direct objecten en mensen in de kamer te verwarmen. Dit zorgt voor een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling. Elektrische infraroodvloerverwarming bestaat uit deels uit convectie- en geleidingswarmte, maar in veel mindere mate dan het stralingswarmte afgeeft. De verschillen tussen de verschillende vormen van warmteoverdracht, leest u iets verder op deze pagina.

Wat zijn de voordelen van elektrische infraroodvloerverwarming?

  • Energie-efficiëntie: elektrische infraroodvloerverwarming verbruikt minder energie dan traditionele verwarmingssystemen.
  • Gezondheid en comfort: Er circuleren geen stof of allergenen in de lucht als je verwarmt met elektrische infraroodvloerverwarming, waardoor het gezonder is voor mensen met ademhalingsproblemen.
  • Ruimtebesparend: Er zijn geen zichtbare radiatoren of verwarmingspanelen, wat meer ruimte biedt voor interieurontwerp.
  • Snelle verwarming: Elektrische infraroodvloerverwarming warmt snel op en zorgt voor direct comfort.

Hoe verschilt elektrische infraroodvloerverwarming van andere vormen van verwarming?

Elektrische infraroodvloerverwarming geeft grotendeels stralingswarmte af. Hoeveel procent van de warmte-afgifte stralingswarmte is, hangt af van een aantal factoren zoals de oppervlakte, temperatuur en de uitstoot van zowel het uitstralende als het bestraalde object. Want stralingswarmte verwarmt objecten en personen en niet de lucht, zoals bij convectiewarmte het geval is.

Wat zijn de kenmerken van (infrarood)stralingswarmte?

Stralingswarmte is de warmteoverdracht door elektromagnetische golven, zoals infraroodstraling. De warmte wordt rechtstreeks overgedragen op objecten en personen. Het is dus een directe warmteoverdracht. Het is ook een zeer efficiënte vorm van verwarmen omdat er geen luchtcirculatie is en dus geen warmteverlies ontstaat. En het is een comfortabele warmte omdat het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Wat zijn de kenmerken van convectiewarmte?

Convectiewarmte is de warmteoverdracht via de circulatie van lucht. Traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren en convectoren werken op basis van convectiewarmte, waarbij de lucht wordt verwarmd en vervolgens circuleert door de ruimte. Dit kan leiden tot temperatuurverschillen in de kamer, omdat de lucht afkoelt en er op die manier warmere lucht boven in de ruimte is en koelere lucht eronder. Door de luchtcirculatie worden stofdeeltjes, pollen en allergenen door de ruimte verspreid en dat kan tot ademhalings- en luchtwegproblemen leiden voor mensen die hier gevoelig voor zijn.

Wat zijn de kenmerken van geleidingswarmte?

Geleidingswarmte is ook een directe overdracht van warmte van het ene object naar het andere, maar enkel wanneer ze in direct contact met elkaar staan. Denk aan de warmte die u voelt als u uw hand op een radiator of convector legt. Dit type warmteoverdracht is minder gebruikelijk in verwarmingssystemen, maar speelt een rol in hoe warmte van een verwarmde vloer naar de lucht en objecten wordt overgedragen.

Conclusie

Elektrische infraroodvloerverwarming biedt een efficiënte en comfortabele manier om uw huis te verwarmen. Door gebruik te maken van stralingswarmte in plaats van convectiewarmte of geleidingswarmte, zorgt dit systeem voor een gelijkmatige en gezonde warmteverdeling. Of u nu op zoek bent naar energiebesparing, een gezonder binnenklimaat of gewoon meer comfort, infraroodvloerverwarming kan de perfecte oplossing voor u zijn.

Mocht u nog vragen hebben over elektrische infraroodvloerverwarming, neem dan gerust contact met ons op!

Speedheat, altijd goed geadviseerd
en zorgeloos geïnstalleerd

Advies

Bij Speedheat begrijpen we dat elke ruimte uniek is, en daarom bieden wij gepersonaliseerd advies dat afgestemd is op uw specifieke behoeften.
Of u nu een renovatieproject uitvoert of een nieuwbouw woning bezit, ons team van warmte-adviseurs staat klaar om u te begeleiden bij het kiezen van de juiste elektrische vloerverwarming.

Montage en service

Onze professionele service omvat ook zorgvuldige montage, waarbij we streven naar een naadloze integratie van ons verwarmingssysteem in uw ruimte.
Bovendien bieden wij uitstekende service na de installatie. Bij Speedheat streven we naar uw volledige tevredenheid, zowel tijdens de montage als gedurende de gehele levensduur van uw vloerverwarmingssysteem.

10 jaar garantie op systeem!

Omdat Speedheat enkel wordt geïnstalleerd door onze eigen, speciaal daarvoor opgeleide warmteadviseurs, staan wij garant voor een maximaal gebruikersrendement, de kwaliteit van het systeem en de montage daarvan. In principe gaat Speedheat elektrische verwarming een huizenleven lang mee en dat onderstrepen wij vanuit de fabriek met 10 jaar garantie op het systeem.

Ik wil meer weten